×
×

Email administracija

Nazad

Kako se logovati na administracijski panel?

Pristup WebAdmin opciji se nalazi na linku https://zimbra.internet.ba:7071/  (email adresa + password).

Kako upravljati email korisnicima?

Nakon logina na Zimbra Administracijski panel iz lijevog menija odaberite „Manage“. Otvorit će se stranica sa svim email accountima/adresama vaših korisnika.
Ukoliko želite da postojeći email account/adresu izmjenite potrebno je da selektujete tog korisnika te desnim tasterom miša izaberete „Edit“ ili dvoklik na postojećeg korisnika. Izabrani email account će se editovati te ćete dobi uvid u postavke email accounta i mogućnost upravljanja opcijama i postavkama navedenog korisnika. Nakon izmjena potrebno je snimiti iste na dugme „Save“.

Ukoliko želite da kreirate email account/adresu potrebno je da pritisnete u gornjem desnom uglu ikonu u obliku „zupčanika“ pa na „New“. Upište tražene informacije novog korisnika i pritisnite dugme "Finish".


Kako kreirati Alias?

Nakon logina na Zimbra Administracijski panel iz lijevog menija odaberite „Manage“. Otvorit će se stranica „Manage Accounts“ , sa lijeve strane odaberete link Aliases.

Ukoliko želite da kreirate Alias adresu potrebno je da pritisnete u gornjem desnom uglu ikonu u obliku „zupčanika“ pa na „New“.

Kako kreirati distribucionu listu?

Nakon logina na Zimbra Administracijski panel iz lijevog menija odaberite "Manage". 
Otvorit će se stranica "Manage", izaberite iz lijevog menija "Distribution Lists" te u gornjem desnom uglu ikonu u obliku "točkića/zupčanika" pa na "New".
U popup prozoru upišite ime liste, opis a sa desne strane u tabeli "Add Members to this list" uradite search vaših email korisnika, dodajte na "Add Selected" i pritisnite Next.
Pratite naredne korake/postavke i na kraju podesite pritisnite "Finish".

Kako provjeriti status email korisnika/mailboxova?

Nakon logina na panel iz lijevog menija izaberite "Configure" pa zatim "Domains". Selektujte vašu domenu i desnim tasterom miša izaberite "Edit" nakon čega ćete dobiti pristup opcijama email domene. Izaberite u lijevom meniju zadnji link "Mailbox quota" i prikazat će se lista vaših email korisnika i mailboxova.